logo

NASLOVNA

ZIDARI KRALJEVSKOG SVODA

VELIKI KAPITEL SRBIJE

KAPITELI

KONKORDATSKA TELA

NOVOSTI

KORISNI LINKOVI

KONTAKT

 


 

 

 

 

gif_UVLS

 

novosti

● Povelje predate kapitalima Kralj Solomon, Ključni Kamen i Harmonija
(1. Novembar 2014, Beograd)

Osnivačka skupština Velikog Kapitela Srbije
(1. Novembar 2014, Beograd)

● Izabrani i instalirani Veliki Oficiri VKS
(1. Novembar 2014, Beograd)


● Osnovani prvi Saveti Kraljevskih i Izabranih Majstora u Srbiji
(2. Novembar 2014, Beograd)


 

 

kriptik

  


 


 

text

Dobrodošli na vebsajt Velikog Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Srbije. Ovde možete saznati o Zidarstvu Kraljevskog Svoda u Srbiji, i o svemu onome što motiviše članove našeg Bratstva da stalno teže ka tome da budu  bolji ljudi, živeći po drevnim principima i načelima slobodnog zidarstva – Bratskoj ljubavi, Milosrđu, i Istini.

Šta je to što podstiče mnoge slobodne zidare u svetu i kod nas da traže dalje prosvetljenje u Zidarstvu Kraljevskog Svoda?

Na njihovom  putu kroz tri stepena Simboličnog slobodnog zidarstva, dok stiču znanja svakog od ovih stepena, nova pitanja se pojavljuju vezana za rituale, ceremonije, i legende slobodnog zidarstva. Mnogi veruju da je treći, ili stepen Majstora zidara, vrhovni stepen u slobodnom zidarstvu i da  svi stepenovi posle toga postoje samo kao dodatno objašnjenje trećeg stepena. Većina znalaca slobodnog zidarstva se slaže da su legende koje čine pozadinu slobodno zidarskih učenja vezanih za prva tri stepena nekompletne i da upravo stepeni Zidarstva Kraljevskog Svoda odgovaraju na mnoga pitanja neodgovorena u simboličnom slobodnom zidarstvu.

U skoro sto pedeset godina postojanja slobodnog zidarstva na teritoriji Srbije, sticajem istorijskoh okolnosti, Zidarstvo Kraljevskog Svoda nije nikada praktikovano. Veliki Kapitel Zidara Kraljevskog Svoda, osnovan 1. novembra 2014. godine u Beogradu, je prva slobodno zidarska organizacija ove vrste na našoj teritoriji.

Nadam se da će vam naša veb prezentacija dati neke odgovore na vaša potencijalna pitanja o slobodnom zidarstvu u Srbiji, a posebno o Zidarstvu Kraljevskog Svoda.

Hvala vam na Vašoj poseti.

N :. U:. Vladimir S. Marković, PGM, KT
Veliki Prvosveštenik

grb

 


text_index1

Kolika je važnost  stepena Zidara Kraljevskog Svoda najbolje svedoči odluka Majke Velike Lože - od koje svo spekulativno zidarstvo potiče, iz 1813. Prilikom ujedinjenja dve Velike Lože u Ujedinjenu Veliku Ložu Engleske, snažan i veoma značajan stav je usvojen i uvršten među članove Deklaracije o Uniji, kako bi služio kao putokaz i merilo po ovom pitanju za generacije slobodnih zidara u celom svetu: “ ČIsto i starodavno slobodno zidarstvo se sastoji od samo tri stepena, to jest stepena Učenika, Pomoćnika i Majstora Zidara, uključujući jedino Vrhovni Red Svetog Kraljevskog Svoda.” Ovaj stav nije nikada promenjen, i do današnjeg dana, Majka Velika Loža nije priznala zvanično ni jedan drugi stepen u slobodnom zidarstvu. Takođe, ni  jedan drugi stepen ili red ne može biti dat Majstoru zidaru dok nije postao Zidar Kraljevskog Svoda; što je sasvim normalno, ako se uzme u obzir da Majstor zaista i nije pravi Majstor dok nije dobio pravu reč Majstora.

 

KNJIGE O ZIDARSTVU KRALJEVSKOG SVODA

books

Mnogo je knjiga napisano u poslednjih dvesta godina na temu Zidarstva Kraljevskog Svoda. Od svih autora koji su pokušali da objasne simbole i smisao iza rituala stepena Zidara Kraljevskog Svoda i ostalih, takozvanih kapitularnih stepenova, svakako najznačajniji su Džordž Stajnmec sa njegovom knjigom “Kraljevski Svod - Tajna značenja”, Roj Vels sa knjigom “Neka istražena značenja kraljevskog svoda” i Harvi Vilijams sa knjigom “Priča o Kraljevskom Svodu. Za sada se ovi naslovi mogu pronaći samo na engleskom jeziku. Knjiga   “Kraljevski Svod - Tajna značenja” će se pojaviti krajem januara 2016. u prodaji na srpskom jeziku.

Ako ste zainteresovani za ove i kao i za druge knjige o slobodnom zidarstvu i Zidarstvu Kraljevskog Svoda, posetite Biblioteku UVLS u Beogradu, prvu specijalizovanu slobodno zidarsku biblioteku na Zapadnom Balkanu.

 

 

cerificate

VELIKI KAPITEL SRBIJE JE PRIMLJEN U ČLANSTVO GENERALNE KONFERENCIJE VELIKIH KAPITELA
ZIDARA KRALJEVSKOG SVODA PRINC HOL AFILACIJE


Na godišnjem zasedanju Generalne Konferencije Velikih Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Princ Hol Afilacije održanoj od 3. do 8. Jula 2015 u SAD, Veliki Kapitel Srbije je primljen u punopravno članstvo ove renomirane internacionalne organizacije. Prilikom prijema Generalni Veliki Prvosveštenik Džon Vajt se zahvalio Velikom Kapitelu Srbije na radu, doprinosu i podršci, sa najboljim željama za buduću saradnju.

Generalna Konferencija Velikih Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda ima u svom članstvu preko pedeset Velikih Kapitela iz Sjedinjenih Američkih Država i Bahama.

 

Kraljevski svod

“Neznanje i nepoštovanje tajnih učenja slobodnog zidarstva je podstaklo pre više od pola veka čuvenog Brata Alberta Pajka da napiše: “Da li je zaista istina da ništa nije preostalo da bude otkriveno u slobodnom zidarstvu?”

“U KOJOJ SU TO DANAŠNJOJ LOŽI  NAŠE CEREMONIJE OBJAŠNJENE I SHVAĊENE; KORUMPIRANE KROZ VEKOVE DO TE MERE DA SE NJIHOVE PRAVE FORME TEK MOGU NAZRETI; I GDE SE MOGU NAUČITI TE SVETE STARODAVNE TAJNE I VEČNE ISTINE  KOJE JE SLOBODNO ZIDARSTVO SAČUVALO KROZ VEKOVE?”

“ISTINA ĆE NAS OSLOBODITI”

“ISPOD ŽIVOG SVODA A IZNAD TROUGLA”

“ČOVEČE, SPOZNAJ SEBE!”

Prva knjiga o zidarstvu Kraljevskog svoda na srpskom jeziku sa predgovorom Vladimira S. Markovića, Velikog Prvosveštenika Velikog Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Srbije, uskoro izlazi iz stampe.

 

line
SADRŽAJ:   ●  NASLOVNA  ●  ZIDARI KRALJEVSKOG SVODA  ●  VELIKI KAPITEL SRBIJE  ●  KAPITELI  ●  KONKORDATSKA TELA  ●  NOVOSTI
 ●  KRALJ SOLOMON BR.1  ●  KLJUČNI KAMEN BR.2  ●  HARMONIJA BR.3  ●  BIBLIOTEKA  ●  KORISNI LINKOVI   KONTAKT
RAM_Serbia