Vapaamuurarimuseo

Suomen suurloosin vapaamuurarimuseo     on perustettu vuonna 1967. Museon tarkoituksena on tuoda esille erityisesti Suomen vapaamuurariuden historiaa sen alkuajoista nykypäivään.

Museon esineistöön kuuluu lähes tuhat vapaamuurariuteen ja vapaamuurareihin liittyvää luetteloitua esinettä. Museossa on myös runsas valikoima ruotsinkielisen  veljesjärjestömme Svenska Frimurare Ordenin Stor Capitlet i Finlandin tallettamaa aineistoa.

Esineistö

Museossa on esillä mm. säveltäjämestari Jean Sibeliuksen alkuperäisnuotteja hänen säveltämästään vapaamuurarien rituaalimusiikista Musique Réligieuse, opus 113, ja Sibeliuksen englanninkielinen hakemus vapaamuurarijärjestöön vuodelta 1922. Sibelius oli Suomi Loosi 1:n perustajajäsen.

Ainoalla vapaamuurareihin kuuluneella tasavaltamme presidentillä, Risto Rytillä, on museossa oma näyttelyvitriininsä.

Juoksijamestarimme Hannes Kolehmainen kuului vapaamuurareihin. Museossa on hänen suurikokoinen New Yorkin maratonin voittopokaalinsa vuodelta 1913.

Esillä on myös runsaasti vapaamuurarien rituaaliasuja, kuten muurariesiliinoja eri aikakausilta ja eri maista, näyttävä kokoelma Ikuiseen Itään siirtyneiden mestareiden suorakulmajuveeleja ja lukuisia Suomen suurloosin saamia lahjaesineitä ympäri maapallon.

Museoesittelyyn pyritään saamaan monipuolisuutta aika ajoin vaihtuvalla eri vapaamuurariyksikköjen esittelyllä sekä vaihtuvalla kunniakirjojen ja valokuvien näyttelyllä.

Museon esineistö karttuu jatkuvasti useilla muistoesineillä ja lahjoituksilla. Toivomme, että vapaamuurariuteen liittyvä esineistö ohjattaisiin vapaamuurarimuseoon, jossa se löytää arvoisensa paikan ja on jälkipolvien nähtävänä.

Tervetuloa

Vapaamuurarimuseo antaa erityisesti muurariveljille monipuolisen kuvan  vapaamuurariudesta, sen kansainvälisyydestä ja historiasta. Toivomme, että yhä useampi muurariveli ja loosi tutustuisi museoon syventääkseen tietouttaan vapaamuurariudesta. Myös kaikki ne vapaamuurareihin kuulumattomat henkilöt,  jotka haluavat tietää enemmän vapaamuurariudesta, ovat tervetulleita vierailemaan museoon.

 

Vapaamuurarimuseon yhteystiedot ja aukioloajat

Kasarmikatu 16 D,
00130  Helsinki
puh. 050 543 6028

Avoinna
Syyskuusta toukokuuhun tiistaisin klo 13-17
Muina aikoina sopimuksen mukaan.