ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Στ. Ασκληπιός υπ’ αρ. 159 Αν. Αθηνών

Ο νέος Σεβ. Ν. Κ. στην ομιλία του κατά την εγκαθίδρυση της στοάς ανέφερε:

Μετα από εβδομήντα χρόνια έλαχε στους αδελφούς μου, τους καταγόμενους κυρίως από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας και σε εμένα, να επανιδρύσoυμε την ανενεργό από τις αρχές του 1941 Στοά “ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ” Αν. Τρικάλων υπ’αριθμ. 107.

Η Στοά “ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ” είχε ιδρυθεί τον Δεκέμβριο του 1938 από αδελφούς καταγόμενους κυρίως από τα Τρίκαλα, αςιωματικούς του στρατού και γιατρούς στην πλειοψηφία τους. Επειδή όμως στα Τρίκαλα δεν υπήρχε κατάλληλο οίκημα συνεδρίαζε στo εργαστήριο της Στοάς “ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ” στην Λάρισα αριθμ. 74. Κατά την εποχή εκείνη λόγω των πολιτικών συνθηκών και συνεκτιμώμενoυ του ότι αξιωματικοί του στρατού στην Θεσσαλία, φέρονταν ως ενταγμένοι στον προοδευτικό χώρο, δεν όρισε η Γαληνοτάτη Μεγ. Αν. Επιτροπή εγκαθίδρυσης και περιορίστηκε να εκδώσει τον ιδρυτικό τίτλο υπ’ αριθμ. 107 και το διακριτικό όνομα Ασκληπιός.

Η Στ. Αμφικτύων, είχε ιδρυθεί το 1928 στη Λάρισα κυρίως από αξιωματικούς της στρατιάς Λαρίσης, ενώ μεταξύ των ιδρυτικών μελών της αναφέρονται και oι ίλαρχοι Αυγερόπουλος Γεράσιμος και Αλέστας Λουκάς, μετέπειτα δαφνοστεφείς στρατηγοί.

Οι ίδιοι υπήρξαν ιδρυτές και άλλων Στοών όπως της Στοάς Τσιμισκής και Κασσιόπη Πρεβέζης.

Με προτροπή του αδ. Γεράσιμου Αυγερόπουλου, τέκτονες αξιωματικοί του στρατού που υπηρετούσαν στη Λάρισα, ίδρυσαν στα Τρίκαλα την Στοά Ασκληπιός, στην οποία συμμετείχαν ως ιδρυτικά μέλη και οι γιατροί της πόλεως καθώς και ένας φαρμακοποιός. Μετέπειτα μυήθηκαν και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της πόλης των Τρικάλων δικηγόροι, μεγαλέμποροι, τραπεζικοί κλπ.

Μεταξύ των ιδρυτικών μελών της φέρονται ο εκ Τρικάλων καταγόμενος αξιωματικός του Στρατού και μετέπειτα στρατηγός Στέφανος Σαράφης, μέλος της Στοάς Μεγ. Αλέξανδρος και ο Γεράσιμος Aυγερόπoυλoς μετέπειτα στρατηγός και πρώην Σεβ. της Στοάς Ησίοδος. Επίσης, αναφέρονται ως ιδρυτικά μέλη ο δικηγόρος Τρικάλων Νικόλαος Έξαρχος, μετέπειτα βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου, ο γιατρός Κ. Νικόλαος πατέρας του αδ. Α. Κ., ο γιατρός και κλινικάρχης Χριστοδήμος και άλλοι. Σχεδόν το σύνολο των μελών της Στοάς Ασκληπιός ήταν ιατροί και αξιωματικοί του στρατού.

Παραθέτουμε το πρώτο Συμβ. των αξιωματικών που συγκροτήθηκε από τους:

1. Σεβ. Ανδρέας Παπαβασιλειου (Διευθυντής Εθνικής Tραπέζης)

2. Α’ Επ. Κωνσταντίνος Ζαούσης (φαρμακοποιός)

3. Β’ Επ. Βασίλειος Ορέστης

4. Ρήτ. Στυλιανός Κλειδωνάς (γιατρός, διευθυντής Υγειονομικής Υπηρεσίας στο στρατηγείο του ΕΛΑΣ υπό τον στρατηγό Στέφανο Σαράφη)

5. Γραμ. Ζήσης Γρίβας

6. Δοκ. Ευστάθιος Koκκάλας (μέλoς της Στ. Πυθαγόρας)

7. Ελεονόμoς Βασίλειος Ιλατζής

8. Τελετάρχης Δημήτριος Καρυότογλου

9. Στεγ. Κωνσταντίνος Ταρλατζής (μέλος της Στ. Μέλης, μικροβιολόγος, αρχικτηνίατρος του Στρατού)

Το δεύτερο Συμβ. των Αξιωμ. συγκροτήθηκε από τους:

1. Σεβ. Ζήσης Γριβας

2. Α’ Επ. Κωνσταντίνος Ζαούσης

3. Β’ Επ. Στέλιος Κλειδωνάς

4. Ρητ. Βασίλειος Ιλατζής

5. Γραμ. Κωνσταντίνος Ταρλατζής

6. Ταμ. Βασίλειος Ορέστης

7. Δοκ. Ηλιας Χαλάτσης

8. Ελε. Αλ. Παπαστεριάδης

9. Τελ. Αθανάσιος Μαγουλίτσας

10. Στεγ. Ευάγγελος Καρατζούνης

Φέρεται ως μέλος της Στ. Ασκληπιός και ο αδελφός του Στυλιανού Κλειδωνά, Χαρίλαος Κλειδωνάς, υπίατρος μέλους της Στοάς Ησίοδος και συνεργάτης του στρατηγoύ Αυγερόπουλου.

Με την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. πρωτ. 1150/1.11.1940 του Μεγ. Διδ. Φιλώτα Παπαγεωργίου και του Υπάτου Μεγ. Ταξιάρχη Παναγιώτη Χατζηπάνου, ανεστάλησαν οι εργασίες της Στοάς Ασκληπιός από τις αρχές του 1941, η οποία έκτοτε δεν αφυπνίστηκε.

Σήμερα, ημείς τα ιδρυτικά μέλη, εκτός από το καθήκον που αναλαμβάνουμε να υπερασπιστoύμε κάθε έννοια ελευθερίας, υποσχόμεθα να αντλούμε δύναμη, να ενεργούμε με σοφία, σεβόμενοι το κάλλος και να προβαίνουμε σε πράξεις αγάπης κατά την ανοικοδόμηση του ναού της αρετής.