VELIKA LOŽA
STARIH, SLOBODNIH I PRIHVAĆENIH ZIDARA HRVATSKE

RAZGOVORI SA HRVATSKIM SLOBODNIM ZIDARIMA
Biskup Maksimilijan VrhovacVeliki majstor: "VLH je danas respektabilna po članstvu i aktivnostima"
(08.12.2007, "Obzor", Zagreb)

Naše su lože danas u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu, formira se nova u Splitu, gdje smo pronašli idealan prostor za rad, kao i u Osijeku. Nove prostorije u Zagrebu bit će u središtu grada... Naši članovi, kojih je nekoliko stotina, sudjeluju na svim velikim svjetskim i europskim slobodnozidarskim skupovima.....Nedavno sam primljen i kod Vojvode od Kenta, koji je počasni veliki majstor svih slobodnih zidara na svijetu. I gdje god smo bili, svuda se čulo za Hrvatsku, bili smo poštovani partneri, uvijek pod hrvatskom zastavom...(cijeli razgovor)


B. Horvat: "Da se slobodno zidarstvo bavilo politikom
već bi davno propalo"(15.07.1995)

Slobodni zidari prošle su godine legalno obnovili rad u Hrvatskoj, nakon pola stoljeća zabrane njihove djelatnosti. Registrirani su pri hrvatskom Ministarstvu uprave kao udruženje građana, pod imenom Velika loža Hrvatske, a na njihovu čelu nalazi se Branimir Horvat, grafičar i povjesničar umjetnosti. Povod za razgovor s Branimirom Horvatom jesu, u posljednje vrijeme, učestale ideje o obnovi neke vrste jugoslavenske zajednice, to više, što se u dijelu hrvatske javnosti smatra da su slobodni zidari u prošlosti pomogli stvaranju jugoslavenske države...(cijeli razgovor)


NN: "Slobodni zidari opet grade Hrvatsku"
(13.06.1992, "Vjesnik", Zagreb)

Prije nekoliko mjeseci u hrvatskom su se tisku pojavile manjkave natuknice o obnavljanju masonskih loža u Sloveniji i Hrvatskoj. Više od pedeset godina nakon zabrane djelovanja slobodnih zidara u Hrvatskoj ti su nagovještaji izazvali razumljivu radoznalost javnosti, pa i brojne spekulacije i nagađanja. Tko su hrvatski slobodni zidari i što je uopće masonstvo - o tome razgovaramo s jednim od vodećih hrvatskih masona, koji je za ovu priliku, iz razloga koje će čitatelj shvatiti, želio ostati anoniman...(cijeli razgovor)