Viorel Danacu a infiintat prima Loja Sateasca din lume

Monumentul Candela instalat de Viorel Danacu la Alba Iulia si inchinat eroului Horea si rascoala de la 1784

 

Biserica Hobiţa-Clăcaşi

Biserica  Hobiţa-Clăcaşi (monument istoric) com. Peştişani, judeţul Gorj hram Intrarea în Biserică (istoric)

Un document din 1840 arată că la Hobiţa (Ohabiţa) erau două biserici de lemn, şi anume: “Intrarea în Biserică” construită în 1775, apoi refăcută în 1829 şi o biserică tot cu acelaşi hram construită în 1815. Aceasta din urmă nu mai există, însă s-a ridicat pe locul acesteia o biserică de zid în anul 1922 având ca hram “Sf. Dumitru”.
Biserica monument se găseşte pe malul drept al râului Bistriţa, la circa 800 de metrii sud de biserica parohială “Sf. Dumitru”. Ea a fost construită în anii 1774-1775, din lemn, însă în timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu din 1821, biserica a fost arsă de către turci ca drept răzbunare că din acest sat a existat un pandur pe nume Lupu.

La 8 ani după acest dezastru, biserica a fost reconstituită pe acelaşi loc, tot din lemn, adică în anul 1829 şi a funcţionat mulţi ani. Cărţile au fost achiziţionate din Tg. Cărbuneştilor cu contribuţia enoriaşilor, de către părintele Stanciu Nicolae şi domnul Vintilă Lolescu.
Unul din ctitorii bisericii este şi bunicul sculptorului Brâncuşi, anume Ion Brâncuşi. (Este de menţionat că numele Brâncuşi apare pentru prima dată).
Pictura bisericii a fost executată de către diaconul Zamfir din Găvăneşti, scriind pisania pe o pânză aplicată în tindă, care din păcate nu mai există. Există însă, o mică însemnare pe catapeteasmă scrisă de pictor exact deasupra uşilor împărăteşti. Pictura este sacră, în altar fiind o singură icoană, pe  catapeteasmă fiind lipsă şapte icoane, iar în naos sunt numai patru icoane.
Biserica are formă de corabie, a fost restaurată de statul român în anul 1969 şi este interzisă cultului.

Respectabila Loja Hobita

Orientul Hobita


Lasă un răspuns