George Valentin BIBESCU
Alteta Sa Principile George Valentin BIBESCU
(Bucuresti, 3 aprilie 1880 – Mogosoaia, 2 iulie 1941)
Este var primar cu Anna Brâncoveanu de Noailles si Elena Vacarescu si nepot al domnitorului. A fost unul dintre cei mai mari industriasi români (fiind si unul dintre cei mai bogati oameni din România), presedinte al Federatiei Internationale Aeronautice (unul dintre cie mai buni piloti ai României), ministru plenipotentiar si senator (1931-1932).
A fost al treilea copil al sotilor Bibescu, fiind botezat la Biserica Domnita Balasa, iar nasa fiindu-i Printesa Vera Lobanov-Rostowski. George Valentin Bibescu, nepot al domnitorului Gheorghe Bibescu, a fost pretendent de drept la tronul tarii. Copilaria si-a petrecut-o la Bucuresti si Posada, acolo unde se afla palatul ridicat de bunicul sau, domnitorul Gheorghe Bibescu, pe malul Baiului, nu departe de prapastiile de la Orati, zona cea mai dificila si deosebit de pitoreasca a cursului râului Prahova. Aici, se pare ca a descoperit „ispita adâncimilor", nefrica de înaltime si dragostea de plutire. Îi daruieste sotiei sale, Martha, castelul de la Mogosoaia (care a apartinut lui Constantin Brâncoveanu) a carui restaurare începe în 1910 si se sfârseste în 1927.
La 9 mai 1887, tatal sau devine membru de onoare al Academiei de Arme din Paris. Evenimentul este legat de apartia cartii sale „Au Mexique (1862). Combats et retraite des six mille". Lucrarea, aparuta într-o editie de exceptie a Editurii Plon si Nourrit, este dedicata fostilor sai camarazi din Corpul expeditionar francez. Este supranumit „Cavalerul George", iar suplimentul LE FIGARO din 30 aprilie 1887, îl considera „strainul cel mai francez, cel mai cunoscut si cel mai iubit de noi". Publica un volum de texte politico-sociale si religioase - „Neofit, Metropolite de Hongro-Valachie". Lucrarea poarta o dedicatie pentru George Valentin Bibescu. Gheorghe George Bibescu încearca sa insufle fiului sau sentimentul de mândrie fata de tot ceea ce reprezinta traditie în familia lor.
Între anii 1911-1912, George Valentin Bibescu a detinut functia de comandant al Scolii de Pilotaj de la Cotroceni. De asemenea, în perioada 1920-1923, a detinut functia de presedinte al Comitetului Olimpic Român. George-Valentin Bibescu este fondatorul aeroportului Baneasa din Bucuresti (actualmente Aurel Vlaicu), care a luat nastere pe fosta mosie a matusii sale, Maria Bibescu, contesa de Montesquiou Fezensac (azi cartierul Baneasa).
În 1991, primeste gradul 33 si devine Primul Mare Supraveghetor al Marii Loji si Maestru Venerabil al Lojii Memphis din Orientul Bucuresti. În 1925, devine Mare Maestru Onorific al Marii Loji. În mai 1929, devine membru activ al Supremului Consiliu pentru România. În acelasi an, pe 26 octombrie, devine garant al Marii Loji Alpina din Elvetia pe lânga Marea Loja.
Pe 11 februarie 1930, Marele Maestru participa la Adunarea Generala de ratificare a Tratatului de fuziune dintre Marea noastra Loja si Marea Loja Simbolica de Rit Ioanit din România. În acelasi an, sub ciocanul de Mare Maestru al Principelui George Valentin Bibescu, Marea Loja obtine recunoasterea activitatii sale regulare din partea Marii Loji Unite a Angliei. Pe 11 aprilie a luat parte la inaugurarea Templului Masonic din Orientul Bucuresti din strada Câmpineanu nr. 45.
În perioada în care Masoneria a fost interzisa de guvernele totalitare, Principele a pus la dispozitie Palatul Mogosoaia pentru a putea fi realizate Tinutele Masonice. Palatul Mogosoaia nu reprezinta doar o opera a Masoneriei Operative. Cel care a construit Palatul, Domnitorul Constantin Brancoveanu a fost cel care a realizat primul stil arhitectural romanesc - stilul brancovenesc. Secretarul lui Constantin Brancoveanu a fost Antonio Maria del Chiaro, un Francmason italian. Palatul Mogosoaia este o emblema de referinta pentru trcutul si viitorul Masoneriei Nationale, in general, si pentru cel al Marii noastre Loji, in special.