Ioan PANGAL

Ioan PANGAL (Nisa, 1893 - Lisabona, 14 octombrie 1950)

Descendent al unei familii de mari mosieri, Fratele Ioan Pangal a fost publicist si ziarist. Si-a realizat studiile în drept în Franta, revenind în România în 1914 si ocupând functia de director al ziatului "România". Pentru o foarte scurta perioada devine Secretar al Consiliului pentru Unitate Românilor. A fost un apropiat al Majestatii Sale Regele Carol al II-lea (Mare Protector al Ordinului Masonic Român). Ioan Pangal a contribuit semnificativ la vizita Reginei Maria în Statele Unite ale Americii, unde a fost produs un ecou inimaginabil în 1926. În 1926 este numit Ministru Plenipotentiar al României în Portugalia.

A fost initiat în anul 1914 la Paris, în perioada studiilor. În luna august din 1921, Ioan Pangal a primit Gradul 33 de la Jean Pelissier, trimisul Supremului Consiliu pentru Franta. În decembrie 1922 este "regularizat" de Mihail Noradunghian. Timp de aproape 30 de ani, din 1922 si pâna în 1950, Jean Pangal a fost Mare Maestru si Suveran Mare Comandor.

A fost Maestru Venerabil al Lojii Patria (singura Loja Simbolica din România care se afla sub jurisdictia Supremului Consiliu pentru România). În 1923 a devenit Garant de Amicitie al Marelui Orient al Argentinei pe lânga Marea noastra Loja. Una dintre cele mai mari reusite a fost obtinerea recunoasterii din partea Supremului Consiliu Mama al Lumii (Supremul Consiliu al Jurisdictiei de Sud a Statelor Unite ale Americii). În 1925 primeste titlul de Membru Emerit al Supremului Consiliu din Italia din partea Suveranului Mare Comandor Raoul V. Pelermi. În acelasi an devine si Garant de Amicitie între Supremul Consiliu pentru România si Supremul Cosniliu Mama al Lumii.

Pe 17 februarie 1929 a participat la Tinuta în care Constantin Argetoianu a fost numit Mare Patron al Ordinului Masonic Român. În cadrul Conventului Mondial al Supremelor Consilii (care a avut loc în Paris - 29 aprilie - 4 mai 1929) a fost ales Presedinte al Comisiei a III-a (care a dezbatut problematica unificarii ritului). Ioan Pangal a fost Garant de Amicitie între Supremul Consiliu pentru România si Supremele Consilii din Franta, Brazilia si Statele Unite ale Americii. Pe 26 aprilie 1930 a participat la reuniunea oficiala de primire a Lordului Lloyd (Vice-Rege al Indiei si Egiptului). Între 1947 si 1950 a fost Maestru Venerabil al Lojii România Unita (aflata în exil, la Paris).