Etter positive forundersøkelser ble det i november 1936 nedsatt en komité av Regulus's Ordførende Mester, Sorenskriver Hagen, som skulle utrede spørsmålet om å danne en St. Andreas Broderloge i Ålesund. Etter kort tid ble det vedtatt å sende formell søknad, og allerede 7. mai 1938 ble stiftelsesbrev utferdiget av Den Norske Store Landsloge, og stiftelsesdag ble 26. mai 1938. Som første OB ble valgt Dampskipsekspeditør, major Sverre Farstad. Overingeniør Sigurd Bakke Fagerberg ble valgt som Vice Ordførende Mester.
Men dette var bare 2 år før krigen startet, så etter bare noen få møter måtte brødrene avbryte virksomheten til krigen var over, og man hadde fått gjenoppbygget logehuset til den standard det hadde før tyskerne startet sine herjinger og misbruk av den vakre bygningen. Det meste av broder-foreningens utstyr gikk tapt, men alle tegningene og beskrivelsene var blitt berget.
Fra 1950 fortsatte så logemøtene i Broderforeningens regi samtidig som tanken og ønsket om egen fullverdig St. Andreasloge i Ålesund stadig ble sterkere. Men et slikt mål krevde egen logesal. Man fant ut etter noen år, at det var mulig i underetasjen å skyte ut nok rom for en slik sal, og det ble startet en pengeinnsamling som, takket være mange rause brødre, ville dekke kostnadene til dette vågale prosjektet. Arbeidet ble startet i september 1962, og daværende Ordførende Broder Trygve Gulbrandsen sendte i desember samme år søknad til Landslogen om å få opprette en St. Andreasloge i Ålesund. Logen skulle hete Borgund. Det ble gitt en fyldig begrunnelse for dette navnevalget. Søknaden ble innvilget, og 23. november 1964 ble innvielsen av St. Andreaslogen Borgund foretatt under ledelse av Ordenens Stormester Broder Anton Cathinco Stub Holmboe. En rekke prominente gjester deltok på møtet, og som Loge Borgunds første Ordførende Mester ble installert Broder Trygve Gulbrandsen. Stiftelsesdokumentet teller 38 brødre. Logens valgspråk er: Per Aspera ad Astra (Gjennom Trengsler mot Stjernene).
Under Gulbrandsens ledelse, og sammen med et ivrig og dyktig embedsverk, ble det fra nå holdt møter i IV/V grad i egen sal, mens VI grads møtene fortsatt ble holdt i en spesialrigget Johannessal. Logen var i jevn vekst fra første dag. Nå kunne man ta opp brødre til St. Andreas lærlinge medbroder i egen loge, og slapp den lange reisen til Trondheim. Men opptak til VI grad skjedde fortsatt i Trondheim.
Etter Trygve Gulbrandsen fulgte følgende brødre som Ordførende Mester;
Johannes Bratseth, Kjell Tafjord, Ivar Refsnes, Ivar Skuseth, Torgeir Hjellen, og nå som fungerende OM: Dag Bernhard Andersen.
I Ivar Refsnes-perioden (etter 25 års loge-virke) ble det besluttet å bygge enda en sal i under etasjen i tilknytning til IV/V gradssalen. Brødrene stod dermed foran et enormt arbeid, og et nytt, stort økonomisk løft. Men de klarte dette også, og denne siste salen er blitt en vakker flerbruks sal. Den brukes som møtesal i alle gradene fra VI til X grad. Det står stor respekt av den innsatsen våre forgjengere dro i gang på tidlig 90-tallet.
Dagens embedsverk med vikarer teller 32 brødre, og det er en virkelig sunn og aktiv Loge Borgund som kan feire sin 50 års dag. Vi holder 10 loge møter per år, 7 i IV/V grad og 3 i VI grad, og så langt tilbake vi kan erindre, har der vært recipienter til nesten alle møtene. Dette kan vi takke Loge Regulus for gjennom aktiv fadder virksomhet. Vi har alltid øving 1 ½ time kvelden før hvert møte og skjerper på detaljene.
Minst 2 ganger i året holder vi kollegiemøte med vikarer. Her diskuteres både gjennomførte møter (ris og ros), kommende møter, neste års planer, og vi prøver å skifte funksjoner internt for å gi de fungerende brødre allsidige oppgaver og dermed utvidet lære om frimureriet. Vi er alle enige om at størst utbytte på møtene får man gjennom å fungere på logemøter. For øvrig har disse kollegiemøtene en sosial profil med stor takhøyde.
Borgunds Deputasjonsloge i Molde.
I Molde savnet man St. Andreas frimureriet, og i godt samarbeid med logene i Ålesund ble det 24. februar 1995 stiftet Molde St. Andreas Broderforening. Det var en stolt Ordførende Mester i moderlogen i Ålesund som fikk installere broderforeningens første Ordførende Broder Peder Sandøy.
Moldenserne jobbet iherdig videre for en Deputasjonsloge. Med god hjelp og støtte fra Ålesund ble St. Andreaslogen Borgunds Deputasjonsloge i Molde stiftet 20. september 2002, og logens første Deputert Mester Hans Christian Krohn ble installert av moderlogens Ordførende Mester Togeir Hjellen. Et stort øyeblikk for logene både i Molde og i Ålesund. Etter 12 års drift har Deputasjonslogen nå søkt om status som fullverdig St. Andreasloge. Denne prosessen er fortsatt pågående.
Logebygningen i Ålesund
Vår praktfulle logebygning, ferdig- stillet til stiftelsen av St. Johanneslogen Regulus i 1924, brukes primært til logemøter for de fire Ålesunds logene, hhv. St. Johanneslogen Regulus, St. Andreaslogen Borgund, Ålesund Stewardloge og Ålesund Kapitel Broderforening. I tillegg holder både Fiducia, Marialogen, Dameforeningen samt vårt eminente sangkor ukentlige eller månedlige møter og øvinger i bygningen.
Logebygningen er også mye benyttet til utleie for bryllup, konfirmasjon, åremålsdager og lignende, spesielt i vår og sommermånedene. Dette gir kjærkomne ekstra inntekter til drift og vedlikehold av bygningen. Bygningen eies av frimurerne i Ålesund, juridisk ved St. Johanneslogen Regulus.
Tidsskriftet Logenytt
Logefellesskapet i Ålesund, i samarbeid med St. Johanneslogen Vesta til d. evige ild, Volda, Dragsund St.Johs. Broderforenig og Norddjord St. Johs. Frimurergruppe utgir 4 ganger i året logebladet Logenytt, et høykvalitets produkt med gode og interessante artikler fra lokale logebrødre. All honnør til redaktør Rolf Kjemphol, som gjør en fantastisk god jobb, sammen med sine redaksjons-brødre.
Så skal vi altså feire 50 år for St. Andreaslogen Borgund mandag 24. november i vår vakre logebygning i Giskegata. Her kommer både OSM Tore Evensen og Provincial Mester Svein Klokkerhaug, i tillegg til mange inviterte brødre. Det blir først møte med recipient, deretter høytidelig taffel med spesial fremførelse av en 50 år gammel kantate ved vårt eminente sangkor, og for øvrig hyggelig sosial omgang blant brødrene.