Utenriks

Utenriks

Frimureriet i Frankrike har en nesten like lang tradisjon som den engelske. Der de engelske logene klarte å samle seg om en felles organisasjon og en felles grunnsetning har de franske frimureriet vært preget av mange storloger med stor variasjon i grunnlag og læremåter. DNFO har i hovedsak bare hatt kontakt med Grande Loge Nationale Francaise.

I mer enn 20 år har det vært norsk frimureraktivitet i Spania. Norske brødre har møttes på Costa Blanca, Costa del Sol og på Gran Canaria. På Costa Blanca og Costa del Sol har det vært broderforeninger som har vært underlagt Leoparden mens det på Gran Canaria har vært en frimuregruppe rett under Landslogen. Disse får nå mulighet til å bli loger tilknyttet den Spanske Storloge – Gran Logia de Espana (GLE).

I mai i år sendte Ordenens Stormester Tore Evensen et brev til broderforeningene på Costa Blanca og Costa del Sol, frimuregruppen på Gran Canaria og gruppen på Tenerife der han formidler beslutningen om at DNFO legger ned det rituelle arbeid i Spania.

Norsk frimureraktivitet i Spania

Norske brødre har hatt organiserte frimureraktiviteter i Spania siden 1978 da frimuregruppen på Costa Blanca ble etablert. Denne gruppen vokste over tid og samlet mange norske bofaste men også kort og langtidsbesøkende. Gruppen fikk derfor gå over til broderforening i 2005.

I 1981 startet brødre på Costa del Sol opp en frimuregruppe for å ha et møtested for de som hadde tilhold på solkysten. Denne gruppen fikk lov å gå over til Broderforening i 2007.

island-akureyri-thumbFlere nordmenn har fått øynene opp for de vakre Island som har mange felles historiske røtter med Norge. Også frimureriet er felles, ettersom man også her arbeider etter Det svenske system.

Første gang frimurerisk virksomhet i Island er nevnt var i 1900. Da skal det ha vært gjennomført et møte på Johannesdagen - den 24. juni. To år senere kjenner man til at to norske og to tyske frimurerbrødre uformeldt har møttes et sted i det fri på en avsides plass i Island.

 

Anerkjente utenlandske storloger er ikke nødvendigvis representative for Den Norske Frimurerordens system, som følger det svenske system.

Medlemmer av Den Norske Frimurerorden, fra III grad, kan besøke i disse utenlandske frimurersamfunn etter nærmere gitte retningslinjer. Kontakt gjerne Kontoret for utenrikssaker før besøk i utlandet planlegges.

Mange storloger, deriblant United Grand Lodge of England, har som følge av forholdene i den franske storlogen trukket tilbake anerkjennelsen av denne. Norske brødre bør ikke besøke loger som hører under GLNF inntil situasjonen er avklart. For nærmere informasjon bes Kontoret for utenrikssaker kontaktet.

Mandag 11. februar tok webredaktøren turen til Göteborg for å delta i opptagelsen av en nordmann i logen Elisabeth.