Interne motsetninger og uorden førte til at anerkjennelsen ble trukket tilbake i 2012
GLNF hadde i en periode utfordringer med at medlemmer ikke respekterte det som er beskrevet som de faste holdepunktene for en regulær storloge. Hos oss finner vi dette klart og tydelig beskrevet i våre lovers kapitel 19. Her er beskrevet hva som er kriterier for en storloge og om den kan anerkjennes av vår Orden. Sammen med de fleste storloger i Europa trakk Den Norske Frimurerorden tilbake sin anerkjennelse da vi så at utviklingen i GLNF ikke var i tråd med våre felles grunnsetninger.
Ny ledelse kom på plass høsten 2012
Rett før årsskiftet i 2012 fikk GLNF en ny ledelse og et langsiktig arbeid startet for å bringe arbeidet tilbake de opprinnelige verdier som frimureriet er bygget på.
I Frankrike som mange andre steder utover i frimurerverdenen har det vært flere retninger for å utvikle frimureriet. I Frankrike har det vært to hovedretninger der vi på den ene siden finner Storlogen Den Franske Stororient og den Forenede Storlogen og Allianse Storlogen. I tillegg til disse har det vært et antall andre selvutnevnte storloger. Utfordringen for DNFO og mange storloger i Europa har vært at de ikke har levet opp til de landemerker vi setter høyt. For oss er det viktig at Den Hellige Skrift ligger oppslått på alteret i logen og at våre medlemmer tilkjennegir sin kristne tro. Utover Norden kommer dette til syne ved at den for medlemmet hellige skrift ligger oppslått på alteret og at han tilkjennegir troen på en høyere makt. I tillegg sier vi at vi ikke skal diskutere religion og politikk i logen samtidig med at logen ikke skal være en arena for annet enn logearbeid.
Vi har kunnet observere at enkelte storloger har gått bort fra troen på en høyere makt, har kunnet bruke logen som både politisk arena og et sted for å gjøre forretninger.
GLNF står for den andre hovedretningen der de klart og tydelig bruker de gamle landemerker som basis for sitt arbeid. Vi kan enkelt forklare dette med at GLNF tilfredsstiller de kriterier for å være en regulær storloge som United Grand Lodge of England skrev inn i sine lover i 1929 og som vi har tilsvarende i våre lovers kapitel 19.
Stormester Jean-Pierre Servel har ledet dette arbeidet med å føre GLNF tilbake til de gamle landemerker og vinne den tillitt som var nødvendig for igjen å bli anerkjent av logene i Europa. I forbindelse med at GLNF ble re-anerkjent var han og hans utenrikssjef Jean Pierre Rollet på besøk hos oss ved Ordenens Store Høytid.
GLNF i dag
I dag har GLNF arbeid i 30 provinser. 25 av disse er på fastlandet i Frankrike. For nordmenn som er på reise kan vi nå i tillegg besøke GLNF-loger på Korsika, Fransk Karibia, Ny Caledonia, Guyana og Tahiti.
Ved inngangen til 2015 hadde GLNF nesten 27 000 medlemmer fordelt på 1118 forskjellige loger.
Er frimureriet i GLNF annerledes enn vårt?
I Norge har vi bare ett frimurersystem i dag. I GLNF har de seks forskjellige ritualsystemer. Dette gjør det meget spennende og bruke en reise til Frankrike for å besøke og lære hvordan frimureriet praktiseres andre steder. Her kan vi oppleve den Rectified Scottish Rite, Ancient and Accepted Scottish Rite, York Rite, Emulation Rite, French Rite og Scottish Standard Rite.
Alle disse arbeider bare i første til tredje grad og er helt likestilte.
Besøke loger i Frankrike
Med et titalls storloger og flere tusen loger er det ikke enkelt å besøke riktig loge. Det er derfor viktig at den som reiser til Frankrike gjøre gode forberedelser. En av dem bør være å få bekreftet hos GLNF at logen som ønskes besøkt faktisk er anerkjent og godkjent. Utenrikskontoret vil hjelpe til med dette.