Ordenens bibliotekvirksomhet
Frimureriets spesielle læremåte, med blant annet formidling av Ordenens kunnskaper i et gradssystem, har gjort det nødvendig med biblioteker i samtlige loger.
I disse biblioteker finner man først og fremst Ordenens akter (dvs lover og ritualer) som gir det teoretiske grunnlag for arbeidet. Disse akter er fortrolige og kan derfor bare leses av frimurere i bibliotekenes lokaler. I tillegg finnes det et vekslende antall "instruksjoner" i hver grad. Dette er taler og foredrag som utdyper gradenes rituelle innhold. Produksjonen av litteratur om frimureriet er ikke stor i vårt land, men også ”åpen” (dvs. ikke-gradert) litteratur som omhandler f. eks. religion, filosofi, etikk og historie kan kaste lys over frimureriet.
Kunnskaps- og opplæringsdirektoriet har et nært samarbeid med Nevnden for frimurerisk forskning når det gjelder kvalitetsikring av manuskripter og annet frimurerisk kunnskapsmateriale med sikte på publisering til logebibliotekene.
Har du holdt en instruksjonstale eller foredrag som du mener bør bli tilgjengelig for brødre også utenfor din egen loge? Da oppfordres du til først å ta en innledende kontakt til .
Det vil da bli avtalt hvorledes du skal sende inn ditt materiale for å få det vurdert med sikte på godkjenning og eventuelt distribusjon gjennom Ordensbiblioteket til landets logebiblioteker. Kanskje omhandler nettopp ditt manuskript et frimurerisk tema som er dårlig eller mangelfullt dekket i bibliotekenes utvalg i dag?
Stamhusets bibliotek i N. Vollgt. 19 i Oslo er det største og mest velutstyrte av de norske logebiblioteker. Antall bind er ca. 10.000.
Biblioteket betjener normalt bare frimurere. Men ettersom samlingene også inneholder ikke-gradert litteratur om frimureri som ofte er vanskelig tilgjengelig i andre biblioteker, vil det i spesielle tilfelle være mulig å kunne låne materiale også for ikke-frimurere.
Henvendelse skjer til Overbibliotekar Svein Eikanger Klungseth - , tlf. 22 47 95 05 eller 940 06 740.
Stamhusets bibliotek har følgende åpningstider:
Mandag, onsdag, torsdag kl 12.00 - 14.00.
Mandag, onsdag, torsdag og fredag kl 17.00 – 18.30.