Treschow-Symposiet 2016

Det er igjen en glede å kunne invitere til «Treschow-Symposiet 2016», som går av stabelen lørdag 22. og søndag 23. oktober 2016. Registrering lørdag fra kl. 09:00. Første foredrag begynner presis kl. 09:30.  Søndag begynner foredragene kl. 10.00. Antrekk: daglig. På logemøtet fredag: vanlig logeantrekk. Middag lørdag: pent. 

Besøkende brødre fra Island, Finland, Sverige og Danmark bes melde seg på per e-post til (priser i norske kroner lenger ned i denne saken):

«Treschow-Symposiet 2016» finner sted i Stamhuset i Oslo, og vil by på noen av Nordens fremste frimurerforskere fra inn- og utland. Denne helgen vil det være mulig å oppleve mange av Nordens fremste frimurerforskere foredra over et mangfold av frimureriske emner, og du trenger ikke å være medlem av Forskningslogen for å delta! Symposiet er også åpent for ledsagere.

«Treschow-Symposiet 2016» inneholder:

Et to dagers sceneprogram som også er åpent for ledsagere, og som inkluderer flere 18-minutters foredrag, festtaffel, sang og musikk. St. Johanneslogen Olaf Kyrre inviterer til logemøte i II grad (svennegraden) og St. Johanneslogen St. Olaus til de tre Roser til møte I grad fredag 21. oktober. For de mange tilreisende bør dette være en unik og fin aperitiff før Treschow-Symposiet bryter løs dagen etter:

Du får delta på:

  • Festtaffel (lørdag)
  • Utstilling i Ordenens Museum
  • Omvisning i Stamhuset
  • Musikalske innslag
  • Broderlige og innholdsrike samtaler mellom foredragene

Og dessuten: Grevinne Lövespore stiger i gradene (et historiske tablå lagt til 1700-tallet).

 

Påmelding

Deltar du på «Treschow-Symposiet 2016» vil få høre blant annet disse foredragene (oppdateres fortløpende):


Odd Grann

Frimurerforskning i hverdagen

Hvordan påvirker frimureriet oss, og hvordan kan frimureriet komme våre medmennesker til nytte? «Hovedpoenget i det hele er ikke hva vi sier, men hvordan vi ter oss som medmennesker i det daglige, som gir andre det «riktige» bildet av frimureriet. Det er kanskje ikke så mye forskning som ligger til grunn, men mer levd liv i hverdagen, som har gitt meg kunnskap og livsvisdom - men noen vil kanskje kalle all min lesning av frimurerlitteratur for forskning? For meg har motivasjonen vært en kombinasjon av nysgjerrighet og vitebegjær, og det er det fremdeles…»

Odd ble opptatt i Olaf Kyrre i januar 1957, og var Ordførende Mester i logen fra 1975–1986. Han ble Ridder og Kommandør i 1987. Han var aktiv i arbeidet med opplysning om frimureriet fra Bernhard Paus tid som Ordenens Stormester (OSM) og fikk fornyet oppdraget under de tre neste Stormestere: Knutrud, Hagen og Nygaard.


Jørund O. Gustavsen

Frimureriet på 1800-tallet – et eliteprosjekt

Under sitt arbeid med jubileumsboken til St. Andreaslogen Oscar til den flammende Stjernes 175-årsjubileum, ble forfatteren oppmerksom på at svært mange av frimurerne på denne tiden tilhørte den absolutte elite i Norge. Samtidig var det store standsforskjeller og folk flest levde under kummerlige kår. Foredraget vil belyse noen kontraster fra denne epoken.

Jørund O. Gustavsen (X), f. 1966, er engasjert innen frimurerisk kunnskapsformidling, både gjennom foredrag og ved publisering av artikler i norske og internasjonale tidsskrifter. Han er Delegert Mester i Forskningslogen Niels Treschow.


Tor Anders Bekken Martinsen

Forskningsmulighetene i Trondhjems Provincialloges arkiv og bibliotek

Trondhjems Provincialloge har et av de best bevarte frimurerarkivene og -bibliotekene i Norge. Biblioteket består i dag av samlingene fra losjene St. Olaf til det gjenreiste Tempel, Nordlyset, St. Eystein og Trondhjems Provincialloge. Som arkivet, ble boksamlingen i stor grad berget under krigen, og det fremstår i dag som en rik kilde til forståelsen av norsk og europeisk frimurerhistorie.

Tor Anders Bekken Martinsen (X), f. 1984, er Overbibliotekar og Overarkivar i Trondhjems Provincialloge. Han er Master i historie (2010) og har arbeidet i flere år ved Statsarkivet i Trondheim. Til daglig arbeider han som generalsekretær i Landslaget for lokalhistorie. Martinsen er forfatter av historiedelen i beretningen utgitt ved Trondhjems Provincialloges 100-jubileum i 2015.


Harriet Sandvall

Frimurersertifikater og frimurerarkitektur

Harriet Sandvall oppdaget frimureriets betydning for svensk kunst og kultur i sitt arbeid som guide på de kongelige slottene i og rundt Stockholm i periode 2001-2005. Studier i fransk ved Uppsala Universitet og i kunstvitenskap ved Stockholms Universitet og ved Sorbonne IV, Paris, resulterte i en magistergrad med tittelen Lanterninen på Rosendals slott – Bildprogrammet och arkitekturen – ett frimurarperspektiv på Karl Johantidens konst (2006). Hun har også arbeidet ved Library and Museum of Freemasonry i London (2008 -2013), først med å undersøke og katalogisere frimureriske sertifikater i museets samlinger (i samarbeid med Sheffield University), og siden som Project Officer for utarbeidelsen av 'Lane Online', en database over alle engelske loger som har blitt grunnlagt under UGLEs (United Grand Lodge og England) jurisdiksjon. Harriet Sandvall har publisert flere kortere och lengre artikler i akademiske tidskrifter og publikasjoner, bl.a. i Culture and Religion (Routledge, Oxford, 2012), Le Monde Maçonnique des Lumières (Europe-Amériques & Colonies) Dicionnaire prosopographique (Honoré Champion, Paris, 2013) og i British Freemasonry 1717-1813, Vol. 1 (Pickering and Chatto, London, 2016).

Foredraget «Tidlig frimurerarkitektur – Et globalt perspektiv», handler om frimureriets forhold till arkitektur, og om frimurernes aller første møtesplasser rundt om i verden.

Illustrerte frimurersertifikater forsøker ofta å kondensere hela konseptet frimureri i et todimensjonalt bilde. Foredraget Frimureriske sertifikater studerer frimurarsertifikatenes tillblivelsehistorie samt argumenterer for de illustrerte sertifikatenes høya ikonografiske verdi.


Josef Wages

Illuminati, Facts and Fiction

Josef Wages, f. 1981 er bosatt i Texas, og er medforfatter av boken «The Secret School of Wisdom: The Authentic Rituals and Doctrines of the Illuminati», som ble utgitt i 2015. Han vil i sitt foredrag presentere ordensselskapet Illuminati, som på tross av sin korte levetid på slutten av 1700-tallet, har blitt opphav til en rekke myter og konspirasjonsteorier. Wages vil fortelle om selskapets turbulente historie, presentere hovedtrekk fra gradssystemet, og holde dette opp mot noen av de moderne forestillingene som verserer rundt Illuminati.


Fredrik Hilding

Fred enighet og glede

Helt fra 1720 årene har storloger hatt som mål at det skulle herske fred, enighet og glede mellom brødrene. Det har ikke alltid vært slik. Foredraget vil vise hvordan stridigheter og personkonflikter har satt spor og utviklet frimureriet i Europa. Foredraget startet med tilblivelsen av Grand Lodge of England i 1717 og hvordan dette har satt både Stormestere og lover på prøve gjennom tidene.
Fredrik Hilding (XI), f. 1958, er engasjert innen frimurerisk kunnskapsformidling, både gjennom foredrag og artikler. Hans spesielle interesseområde er internasjonalt frimureri. Siden 2014 er han leder for Utenrikskontoret i Den Norske Frimurerorden.


Ric Berman

Foundations: New light on the formation and early years of the Grand Lodge of England

Foredragsholderen trekker frem forutsetninger i tiden som var avgjørende da den første storlogen ble dannet London i 1717, og hvordan frimureriets ledelse de påfølgende årene arbeidet systematisk for å sikre anerkjennelse innen eliten i det engelske samfunnet. Åpen for alle.

Dr. Ric Berman er til daglig forsker på politisk og sosial historie ved Oxford, og er utnevnt av UGLE til Prestonian Lecturer for 2016. I den forbindelse turnerer han med dette foredraget. 


Leif Endre Grutle

That Religion in which all Men agree

Utviklingen fra frimureriets opprinnelige kristne basis til dagens religionsnøytrale idealer.

Leif Endre Grutle (X), f. 1972, Cand. theol. og prost i Den norske kirke (Møre bispedømme). FBB i Forskningslogen Niels Treschow og vikar for Provinciallogens Taler i Trondhjems Provincialloge. Engasjert innen frimurerisk kunnskapsformidling, både gjennom foredrag og ved publisering av artikler i norske og internasjonale tidsskrifter. Åpen for alle.


Andreas Önnerfors

Skotska Mestaregraden og det Copiale-manuskriptet - en innledning til tidlige høyggradsystemer før/parallelt med Eckleff

Andreas Önnerfors (X), f. 1971, er dosent i idé- & lærdomshistorie ved Gøteborgs universitet. Han er medlem av den svenske forskningslogen Carl Friedrich Eckleff samt i Quatuour Coronatorum Nr. 2076 (UGLE) i London. Han er tidligere direktør for Centre for Research into Freemasonry and Fraternalism ved University of Sheffield i Storbritannien, og startet Journal for Research into Freemasonry and Fraternalism. Åpen for alle.


Kjell JUVETH JOHANSEN

Hemmelige franske ritualer fra 1700-tallet

I 1997 oppdaget foredragsholderen et hittil ukjent fransk manuskript i de Hammerske-samlinger ved NTNU i Trondheim. Manuskriptet viste seg å utgjøre en hel frimurerisk rite bestående av 7 høygrader og tre lavere grader. Den viste seg å være blant de til nå hittil eldste kjente ritene med mer enn 10 grader! I samarbeid med de nederlandske frimurerforskerene Jan Snoek, Klaus Bettag og FBB i Forskningslogen Leif Endre Grutle, ble materialet transkribert og satt inn i en historisk sammenhengen. Kjell Juveth Johansen vil i 18 minutter fortelle om selv historien rundt funnet og om den internasjonale begeistringen som plutselig oppstod. Foredraget er rikt illustrert med bilder og eksempler fra dette eldgamle, franske ritualmanuskriptet. Åpen for alle.   

Kjell Juveth Johansen (XI), f. 1970, er engasjert innen frimurerisk kunnskapsformidling, både gjennom foredrag og ved publisering av artikler i norske og internasjonale tidsskrifter. I 2011 overtok han som Ordførende Mester i Forskningslogen Niels Treschow.


Frank E. Sæther

Arne Fjellbu, frimurer, motstandsmann og biskop

Arne Fjellbu ble opptatt som frimurer i ung alder, han var engasjert og fungerte som taler både i St. Johanneslogen Nordlyset og i Trondhjem Provincialloge. Han var tidlig med i motstandsbevegelsen under krigen, og ble landskjent for slaget på domkirkegården 1.februar 1942. Som følge av "slaget" ble han avsatt fra domprostembetet, og en nazivennlig prest ble satt i hans sted. Avsettelsen var den utløsende faktor for kirkens brudd med NS-myndighetene, og biskopene la ned sine embeter 24. februar 1942. Fjelbu var liberal teologisk og viet fraskilte,men mot de som havnet på feil side under krigen var han uforsonelig. Foredragsholderen spør: Hvem var frimureren Fjellbu? Åpen for alle.

Frank Edvard Sæther (IX), f. 1976, Del.M St. Johanneslogen Olaf Kyrre og ABB i FNT. Embetsmann siden 2003 i Olaf Kyrre, opptatt av å forske på Polarstjernearkivet og historien til Storlogen polarstjernen og sammenslåingen med DNFO.

 


Dette er noen av Treschow-Symposiets fordragsholdere. Programmet vil bli oppdatert fortløpende. Følg med både her på FB og på Ordenens hjemmesider for siste nytt om Treschow-Symposiet 2016.

Symposiumavgift for 2016: 

  • Deltakelse på Treschow-Symposiet 2016: 490.-
  • Deltakelse på Treschow-Symposiet for ledsager: 390.- 
  • Festtaffel lørdag: (Inkluderer aperitiff, 2 retter, 1 glass vin/øl/minvann, samt kaffe.): 590.-
  • Deltakelse på festtaffel lørdag for ledsager: 590.-
  • Fam. rabatt for inntil 3 personer for Treschow-Symposiet: 1250.-
  • Fam. rabatt for inntil 3 personer for festtaffelet: 1590.-

Påmelding

Med vennlig hilsen
Kjell Juveth Johansen
Ordførende Mester

Sist redigert onsdag, 29 juni 2016 05:48