Frimurernes sangforening, Drammen, ble stiftet 29. Januar 1900.

Til sangforeningens første styre ble valgt:

Sven Arnesen, Aage Skavlan Blackstad og Andreas Gjestvang.

Organiseringen.

Frimurernes sangforening, Drammen, har alltid hatt sitt eget styre og på den måten for så vidt vært en «stat i staten». Men alt sanglig og musikalsk arbeid har vært preget av at sangforeningen er en integrerende del av våre to St. Johannes loger.

Formenn i sangforeningen.
Vår nåværende formann, Arne Øvrebø, ble valgt på generalforsamlingen i 2012.

Tidligere 8 formenn er:
Sven Arnesen    1900 - 1936
Einar Barre    1936 - 1958
Sigurd Heian    1958 - 1961
Thor Gautneb    1961 - 1966
Nils Simonsen    1966 - 1970
Ragnar Mo Skrede   1970 - 1978
Halvard K. Halseth   1978 - 1988
Per Winnæss    1988 - 2008
Knut E Ivarsson 2008 - 2012

Æresmedlemmer.

I enhver forening dukker det tidvis opp personer som har sterk positiv innflytelse på medlemmene. Dette gjelder ikke minst i en sangforening. Som en påskjønnelse til slike personer blir de gjerne tildelt en aller annen form for hedersbevisning. Den heder som sikkert rager høyest, er betegnelsen æresmedlem. Ni tidligere æresmedlemmer er døde. Sangforeningens nåværende æresmedlemmer er:
Jan G. Nærup, Arne Nielsen og Knut E. Ivarsson

Dirigenter.

Disse har væt dirigenter for koret:

Olaf Jørgensen   1900 - 1919
Emil Nielsen   1919 - 1933
Elias Tvedt   1933 - 1951
Morten Vatn   1951 - 1954
Aasmund Holdt  1954 - 1956
Øyvind Hansen   1956 - 1971
Bjørn Nordem   1971 - 1995
Rolf Fenheim   1995 - 1997
Audun Frode Ringkjøp  1998 - 1999
Erling Terje Sværd  1999 - 2011

Nils Øye 2012 -

Sosiale aktiviteter:

Som foreninger flest har vår sangforening visse samarbeidsformer, og for vårt vedkommende med mer enn 100 års tradisjon.
Av faste årvisse arrangement helt tilbake til 1920-årene er avslutning av generalforsamlingen og korets fødselsdag alltid fulgt opp med torsk og rødvin.
Innbudte gjester er ledsagere og assosierte medlemmer.

Julebord på tidligere «Kvisten» har lange tradisjoner med «alle slags retter».

Sangerordenen: Det Gamle Horn.

Til sangforeningens 20-års jubileum i 1920 ble det opprettet en sangerorden som fikk betegnelsen «Det Gamle Horn».
Ordenen styres av et ordenskapittel med 8 medlemmer med meget spesielle titler og virkeområder.

Kontakt utad.

I løpet av de siste 30 år har sangforeningen foretatt flere turer og sunget i mange loger og kirker. To ganger har vi lagt turen til Ørebro. Seks ganger har vi vært i Danmark, nærmere bestemt Horsens på Jylland. Der ligger vår vennskapsloge: De Ni Forenede Hjerter.
Logen har fast kirkegang i Bragernes kirke. Koret synger i kirken så vel som på den etterfølgende kirkekaffen i logen.
Første søndag etter påske deltar vi i en årlig Felleskonsert, et samarbeid mellom logekorene fra Drammen, Larvik, Moss og Tønsberg. Disse konsertene holdes i en kirke i den for året aktuelle by. Arrangementet alternerer mellom korene og Felleskonserten holdes i en av byens kirker.

En vesentlig del av arrangementet foregår også i den for året aktuelle loges lokaler.

Foreningen LEVE - landsforening for etterlatte ved selvmord, tildelte søndag 22.mai 2016, sin ildskjelpris for 2016, til broder Odd Jarle Eidner. Det var en overrasket Eidner som mottok prisen da han feiret sin 60-årsdag på Galleri Bodøgaard i Bodøsjøen. (Kilde: Avisa Nordland)

Ildsjelprisen går til en som ved hjelp av sitt engasjement eller sine gode ideer har fått til noe spesielt for LEVE, og som organisasjonen derfor vil gi en spesiell oppmerksomhet til. LEVE skriver i sin begrunnelse: "Odd Eidner er årets Ildsjel fordi han med sin aldri sviktende entusiasme og sitt engasjement for LEVE bestandig er en fryd å være sammen for oss andre i LEVE, både på lokalt og nasjonalt plan. Han er en tydelig stemme som representerer organisasjonen på en måte som skaper positiv og god oppmerksomhet for det vi i LEVE arbeider for." 

Vi gratulerer!

Mange stiller seg kanskje spørsmålet om hvorfor vi feirer 125 år siden stiftelsen av Den Norske Store Landsloge, når det vitterlig er mer enn det dobbelte antall år siden den første logen så dagens lys i Norge, med etableringen av St. Olai loge på Bygdøy Kongsgård St. Hansdagen 1749.

Men som så mye annet har også dette sin historie.

Med utgangspunkt i «Instruks for Storkantor og kantoratene» av november 2012, er det opprettet et sekretariat for all musikkaktivitet innen Den Norske Frimurerorden. Sekretariatet skal være et samlende, koordinerende og tjenesteytende organ. 

Ordningen omfatter også Sangerforbundet og instrumentalensembler tilknyttet DNFO, samt kantortjenesten i Landslogen og musikkarrangementer i Stamhuset. Utover dette har Provinciallogene ansvar for sine områder.

For å finne logemøter i sommer, følg linken under og velg bare måned så kommer det opp en oversikt over møter i den aktuelle måned. 

http://frimurer.no/loger/soek-logemote 

Den 21. april feiret Bodø Kapitel broderforening sin 24. høytidsdag. Rundt 80 brødre deltok, - blant disse Provincialmester Per Trygve Kongsnes, som jo er broderforeningens Ordførende Mester. Fra Den norske Frimurerordens høyeste ledelse deltok også Ordenens Høyeste Prelat Anders Kjus, som holdt aftenens meget interessante instruksjonstale, med tittel «Streiftog i IX grad».

Her finner dere siste utgave av Rosebladet elektronisk. Klikk på linken under artikkelen. 

Her vil du finne artikler som:

  • Møte med en historiker og menneskevenn
  • Rosenes første OM ble «født» inn i frimureriet
  • Uta, en kvinne og en drøm
  • Jeg sykler for det femte barnet
  • Rosedag i Landslogen

Neste nummer av Kontakt skal etter planen være i din postkasse rett før logene åpner igjen til høsten.

Artikler og innlegg sendes på e-post: innen 1. august. Alle innspill mottas med takk, og spesielt oppfordres yngre brødre til å bidra.

Med broderlig hilsen

Per Arvid Tellemann, redaktør

Møte i Oscar t.d.s. Bjerges Deputasjonsloge i Sunnfjord.

Møtet avholdes fredag 29.april, et møte i lærlingegraden.

Tradisjonen tro for 15. året vil det også i år bli arrangert  MC tur til dette møtet. 

Vi møtes utenfor logen fredag, senest kl. 12.00 og kjører kl. 12.30 i felles tropp til Førde. Ankomst Førde ca. 17.00 slik at det er god tid før møtet starter kl. 18.30.

Orførende Mester minner om:

"Torsdag 7. april er det igjen tid for at vi, Oscar-brødre, besøker våre brødre i Carl. Jeg håper å se nettopp DEG i logen førstkommende torsdag, og kan med bakgrunn i mange års erfaring love deg en riktig trivelig aften blant gode venner! Dette er samtidig en gylden anledning til å stifte nye bekjentskap og vennskap.

Vel møtt

Broderlig hilsen Pål - Ordførende Mester"