Kyndelsmesse for fjerde gang i Rygge kirke, 31.01.2016

Det er faktisk 4. gang at Loge Sirius holdt kyndelsmesse i Rygge gamle middelalderkirke. Også denne gangen var kirken fylt til «randen» av deltagere fra menigheten, familie og venner av Logen.

Kyndelsmesse eller «Messa candelarum»- også kalt «Marias renselse» er blitt tradisjon for Loge Sirius - dette var tiende gang messen ble arrangert i Logens regi.

Den stemningsfulle åpningen med mørklagt kirke og vakker «Kyrie» , må bare oppleves. Lysene ble tent til tonene av «I østen stiger solen opp». Dette fører lett tankene tilbake til den tid at kirken kun var opplyst av vokslys og oljelamper.

Etter at prosesjonen av sangerbrødre hadde nådd frem til koret, tok de fungerende prestene; sogneprestene Tor Bjørn Andresen Osberg og Finn-Ove Brandvold ledelse av messen på en trygg og god måte.

Etter lystenningen var det tekstlesing og menigheten sang «Kristus er verdens lys».

Deputert mester Jan Flesjø, fremførte på vegne av Ordførende Mester en flott formulert velkomsthilsen og en orientering om Kyndelsmessens historie opp til dagens renessanse for denne fine messen.

Deretter fulgte solosang ved Frode Klæbo, som på kort varsel hadde påtatt seg Svein Carlsens rolle som solist. Dette gjorde han på en forbilledlig måte. Forsamlingen fulgte opp med «Hellig, hellig, hellig».

Tekstlesing fra Luk.2,22 ff v/ sogneprest Osberg.

Vi fikk så en glimrende preken av vår egen Finn Ove Brandvold . Han nevnte spesielt Simeon og Anna som Herrens tjenere med vidsyn. De forstod hvilken person det lille Jesubarnet egentlig var og ga utrykk for en forventning til det som skulle skje. Virkeligheten viste seg å være større enn deres drømmer. Vi fikk også et innblikk i tempelkulturen på Jesu tid med over 24 000 prester knyttet til templet, hvor av 1000 var i tjeneste hver dag.

Prekenen ble fulgt av ny solosang ved Frode: «Ikke en spurv til jorden». Dernest fulgte en liturgisk bønn fra oldkirken, fremført som vekselsang mellom liturg og menighet. Her ledet sogneprest Osberg oss gjennom bønnen med en klar og melodisk røst.

Moss messingkvintett fremførte så vakkert «Elegi» av Anders Ørbæk.

Sangkoret fremførte «De fire frimurerdyder».

Etter Herrens bønn, sang vi unisont «Så går en dag än från vår tid»

Messen ble avsluttet på sedvanlig vis med velsignelsen og avsluttende salme: «Deilig er jorden».

Det hele ble nok en minnerik aften for alle fremmøtte.

Takkes bør alle deltagere og ikke minst tilretteleggerne kantorene Jostein Grolid og Thor Skott Hansen, som hadde gjort et fremragende forarbeid med øvelser og program for kvelden.

Sist redigert mandag, 08 februar 2016 08:23