Landssangerstevnet i Lofoten 21. - 23. mai 2010

- Frimureriet og sangen har alltid fulgt hverandre -

Landssangerstevnet i Lofoten ble en flott opplevelse

Nærmere 320 sangerbrødre fra til sammen 20 frimurerkor, - fra Alta i nord til Kristiansand i sør. Av disse hadde nærmere 240 tatt med sine damer, og alle 560 var samlet i Lofotens ”hovedstad” Svolvær i pinsehelgen 21. - 23. mai - til Landssangerstevnet for frimurerkor 2010.

Blant gjestene var Ordenens Stormester Ivar Skar, Stormesters Stattholder Kåre-Bjørn Kongsnes og Overkantor i Den Norske Store Landsloge Lars Tomtum.

Vertskapet for dette store arrangementet var de henimot 30 uforferdete sangerbrødre i Svolvær Frimurerkor. I fem år har de planlagt og forberedt seg, slik at det hele omsider kunne krones med suksess. 

Lofoten i mai kan være noe av et sjansespill for et stort arrangement med mange tilreisende gjester. Det var ikke så svært mange dager før pinse at de siste snøskavlene forsvant mellom husene i Svolvær. Men hele vakre Lofoten hadde pyntet seg fin allerede til 17. mai, da bjørkeskogen eksploderte i grønt i løpet av et eneste døgn. ”Det er vel fagre stunder når våren kjem her nord”! 

Ingen liten begivenhet

Et Landssangerstevne er ingen liten begivenhet i Den Norske Frimurerorden. Det skjer bare hvert femte år. Selvsagt er det ikke alle kor og alle loger som kan være representert. Men i Svolvær var det et meget representativt utvalg av Frimurerordenens store og aktive korbevegelse som møtte – for å dyrke sangen, men ikke minst det frimureriske samhold og vennskap. Landssangerstevnet er i tillegg en av dessverre altfor få anledninger da også våre damer blir invitert med. 

Arrangementet omfattet selvsagt noe mer enn selve sangen. Det hele startet allerede på torsdag, da St. Johanneslogen Øystein inviterte til 1. grads logemøte. Fredag var det utflukter og opplevelsesturer rundt om til stede i Lofotens storslagne natur, og dagens program omfattet også konsert i Vågan Kirke, som er en av landets største trekirker, og ligger i Kabelvåg, noen kilometer fra Svolvær. ”Lofotkatedralen” rommer hele 1400 mennesker.

Dagen ble avsluttet med ”Bli kjent-treff” i det nye Lofoten Kulturhus helt ute på kaikanten i Svolvær, hvor for øvrig det meste av stevneprogrammet foregikk. 

Lørdag morgen ble det holdt representantskapsmøte i Frimurernes Sangerforbund, som er sammensatt av korenes formenn og Sangerforbundets styre. 

Konsert og bankett

Den store felleskonserten og påfølgende bankett i Kulturhuset på pinseaften ble en flott avrunding på Landssangerstevnet. Konserten ble åpnet av vertskapet Svolvær Frimurerkor med sin dirigent Endre Nygaard. Deretter fulgte Frimurernes Sangforening fra Kristiansand, dirigent Alexander Gluch. ”Kor i Møre” var sammensatt av Frimurernes sangforeninger i Ålesund, Molde og Kristiansund, - dirigent var Arve Henningsen.

”Hålogalandskoret” var nok et sammensatt kor, med sangere fra frimurerkorene i Narvik, Harstad, Tromsø og Alta. Dirigent Øystein Skaland.

Så kom turen til Frimurernes Sangforening fra Oslo. Her må vi spesielt nevne en meget humørfylt framføring av ”En ekte lofottorsk jeg er”. Dirigent Knut Myhre.

Fra Rogaland hadde frimurersangere fra Stavanger og Haugesund gått sammen om felles kor. Dirigent her var David Vikøren. Og fra Bergen møtte den tradisjonsrike Frimurernes Sangforening, - dirigent Haavard Pytte.

Så var det Mo Frimurerkor fra Helgeland. Som eneste kor stilte man med en kvinnelig dirigent, Oddrunn Solberg.

Fra Hamar og Gjøvik møtte et ikke veldig tallrikt, men meget godt felleskor. Dirigent Arild Sandbakken.

Og som siste lokale kor fikk vi høre Bodø Frimurer Sangforening, som vel var det største av enkeltkorene. Koret fra Bodø underholdt forresten også under banketten. Dirigent Jøran Riibe.

Konserten ble, i tråd med tradisjonen, avsluttet av det store Felleskoret, som gav en stor og mektig opplevelse for publikum i det fullsatte Kulturhuset. 

Vi skal ikke her gi oss inn på noen nærmere ”anmeldelse” av hvert enkelt kor og sangnummer, - bare slå fast at nivået jevnt over er forsvarlig høyt og at her var mye god norsk korsang å høre. Positivt var det å oppleve at et kor ikke nødvendigvis må ha mange sangere for å være i stand til å levere kvalitet. Den Norske Frimurerorden kan med rette være stolt av sine sangerbrødre! 

O.S.M. bevilget 50.000

Det kan i etterkant konstateres at det er stor tilfredshet med Sangerstevnet generelt. Der lå et meget stort og godt arbeid bak. Ordenens Stormester Ivar Skar gav klart uttrykk for dette i den hilsningstale han holdt under avslutningsbanketten. I talen hyllet han spesielt en av frimureriets og frimurersangens store pionerer her nord, - Julius Emil Knudsen, i sin tid bergverksdirektør i Suilitjelma og dessuten den første bestyrer av Nordlands Filialforening i 1899, beliggende i Bodø.

”Sangen har fulgt frimureriet like fra det ble plantet her i Norge for godt og vel 260 år siden. Sang og musikk stifter fred i sinnet, og harmonerer derfor godt med Den kgl. Kunst.

Harmoni heter det, når det sanne finner sammen med det gode og det skjønne”.

”Jeg er dypt imponert og stolt over å få være styresmann også for denne del av frimureriets virksomhet. Og jeg har besluttet å bevilge 50.000 kroner til ytterligere fremme av sangen innen Den Norske Frimurerorden”, sa O.S.M. til slutt i sin hilsningstale, - en melding som utløste spontan applaus i forsamlingen.

 

 

Sist redigert søndag, 30 mai 2010 11:08