Først litt om Ordenens felles medlemssystem: FriSak
Som mange av brødrene vet har det i de siste årene skjedd en rivende utvikling av vårt felles medlemssystem, FriSak.
Fra å være en ren database med registreringer av brødrenes personlige data, gradsutvikling og embeder, er FriSak etter hvert blitt mye mer. Etter at Stormesteren i begynnelsen av 2013 bestemte at FriSak skulle være Ordenens felles system for medlemsadministrasjon, har flere nye funksjoner er kommet til.
Her finner du seneste utgave av Frimurerbladet. Nedenfor finner du arkiverte utgaver.
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1990
1980
For flere utgaver - klikk her
Den 14. mai 2014 ble det avholdt høytidsdag i loge Sirius. 143 brødre hadde funnet veien til vår loge denne kvelden. På vegne av Ordenen stilte Ordenens Storsekretær Harald Anton Øien.
Etter et vel gjennomført møte i I grad overrakte Delegert Mester Jens Kristian Aamold et nytt sverd til Ordførende Mester Leif Gjerstad. Dette var finansiert av gaver og loddsalg blant brødrene. Det gamle sverdet ble etter lang og tro tjeneste, overrakt tidligere Ordførende Mester Kjell Ragnar Olsen for at han skulle bevare det gamle sverdet i Logens samlinger.
Gauldal St. Johannes Frimurergruppe under St. Johanneslogen Nordlyset har i 20 år arrangert en såkalt ”Buskloge”. Møtet står ikke i møteplanen men informasjon går ut på mail og fra ”mann til mann”.
I et nydelig sommervær gikk turen i år til Fløttumgruva, en nedlagt kobbergruve i Singsås. Her ble det gjort malmfunn allerede i 1883. Aktiviteten ved gruva har vært litt opp og ned gjennom årene og drifta opphørte i 1917. Etter den tid har det vært gjort enkelte prøver med malmleting og i tiden rundt 1950 ble det også gjort forsøk på diamantleting uten de store resultatene.
Sommeren er her…
– og jeg gleder meg over lyset, varmen, late planløse feriedager, en kald øl, og samvær med gode menneske, - som jeg takker for.
«Husk nå å takke!» Jeg har ikke tall på alle de gangene jeg har hørt dette fra min kjære mor når jeg, i barndommen, skulle ut på et eller annet. Husk å takke for at du blei invitert, og for at du fikk komme, og takk så for deg når du går – og for hyggelig selskap. Takk når noen gir deg noe. Takk når noen gjør deg en tjeneste. Rekka er endeløs.
Fiducia på Ordenshuset i Bergen er et tilbud fra logen til frimurerenker og eldre frimurere med ledsagere, til sammenkomster i logens lokaler.
Andre frimurere med ledig tid på fredags formiddager er selvsagt også kjærkomne deltakere.
I en periode har foreningen vært uten fast ledelse, og driften har vært ivaretatt av sentrale embedsmenn i Provinciallogen.
Nu er imidlertid ny fast ledelse etablert med Johan Eek-Larsen i front og med Overskattmester og Kjøkkensjef Kåre Sletten Hansen som aktiv medspiller.
Høstens arbeidsplan er klar med møter 26. september - 31. oktober - 28. november og julemøte 12. desember.
Møtene starter kl 11.30.
Beste broder,
Her finner du foredragene som ble holdt ved Forskningslogen Niels Treschows Treschow-symposium høsten 2013. Vi håper du tar deg tid til å gjenoppleve symposiet ved å lese og studere tekstene.
Har du behov for å kontakte oss, i forbindelse med tekstene eller hvis du har noe annet på hjertet, kan du sende en e-post til: eller ringe vårt sekretariat på telefon: +47 22 47 95 20.
Med vennlig hilsen
Kjell Juveth Johansen
Ordførende Mester Forskningslogen Niels Treschow
Beste broder,
Her finner du foredragene som ble holdt ved Forskningslogen Niels Treschows Symposium høsten 2011. Vi håper du tar deg tid til å gjenoppleve symposiet ved å lese og studere tekstene.
Har du behov for å kontakte oss, i forbindelse med tekstene eller hvis du har noe annet på hjertet, kan du sende en e-post til: eller ringe vårt sekretariat på telefon: +47 22 47 95 20.
Med vennlig hilsen
Kjell Juveth Johansen
Forskningslogen Niels Treschow
Ja, slik er det mange historier som begynner, så også denne...
Det var i årene omkring 1875 at noen menn satte seg ned, i den hensikt å stifte en frimurerloge. På denne tid var landet preget av sterke nasjonalistiske følelser, og på den politiske arena var man sterkt splittet i synet på hvilken tilknytning Norge skulle ha til Sverige i tiden fremover. Disse strømningene kom også til uttrykk når arbeidet med å stifte den fremtidige logen skulle gjøres. Mennene som satt samlet hadde hørt at enhver frimurerbroder måtte avlegge troskapsløfte til den svenske kongen, og da man ikke ønsket å gjøre dette ville man stifte en frimurerlosje utenfor det svenske systemet. Blant de menn som ønsket å stifte en frimurerlosje sto bokhandler Albert J. Lange sentralt. Hans virke ga tilgang til mye frimurerisk litteratur, og med bakgrunn i dette ble det utarbeidet lover og ritualer.