Det første frimurerkor i Trondheim ble startet i 1897. Vi synger i dag i 2 Johannesloger, Andreas- og Provincialloge, samt deltar ved begravelser, synger i kirker osv.

Hvert år arrangerer koret en adventskonsert, synger i losjen 17. mai, avholder sin spesielle lutefiskaften senhøstes for sangere, støttemedlemmer med ledsagere. Koret har i dag ca 37 sangere, hvorav ca 25 møter fast på øvelsene.

Korets sangerorden er Trondheimsrosen i 3 grader: Ridder, Kommandør og Storkors.

Ordenskapittelets stormester i dag er Per Olav Lundemo.

Du kan høre koret synge ved å gå til denne linken:
www.youtube.com/channel/UClUzpxWA5r2k9DteLa7hg-A

KornlTr.h.rosenKorets medlemsnål og Trondhjemsrosen

Korets formann er Roger Saksenvik,
tlf.: 901 06 315

Nestformann er Frank Brandvik,
Tlf.: 950 30 600

Kasserer er Svein Johansen,
Tlf.: 97542905

Dirigent:
Øivind Netland,
Tlf.: 913 03 338

 

Koret arrangerte landsdelsstevner i 2000 og 2003 for frimurerkor mellom Ålesund og Sortland. Bildet er fra samlingen i Vår Frue kirke i 2000.

Alle_2000

125Våpenskjoldet til St.Johanneslogen St.Olav til det Gyldne Kors er et heraldisk fint våpenskjold hvor symbolene Olavskorset og Olavsrosen omkranses av en bord med logens navn øverst og devisen, valgspråket, nederst.

Vet du om en broder som er syk, befinner seg på sykehus eller trenger ekstraomsorg?

FadderveilederInformasjonsdirektoriet har laget en veiledningsfolder for faddere: "Faddergleder og fadderplikter".

Her gjennomgåes de forskjellige sider ved å være fadder for en ny broder.

Du kan også laste folderen ned som pdf-fil her:
pdf Fadderbrosjyre

 

Her kan du laste ned en faksimile av artikkelen og intervjuet med Designansvarlig, DNFO, Petter T. Moshus, som Frimurerbladet brakte i nummer tre 2010. pdf Profilartikkel.pdf

Forskningslogen er organisert direkte under Ordenens Stormester. Målsetningen for Forskningslogen Niels Treschow er å bringe opplysning om frimureriet til Ordenens medlemmer. Gjennom mulighet til studier og innsamling av opplysninger søker Forskningslogen å gi brødrene inspirasjon til å tilegne seg dypere kunnskap og forståelse for hva frimureriet egentlig er.

I instruksen er det fastsatt at Nevnden skal:

1. Ved granskning av tilgjengelige kilder kartlegge frimureriets symbolikk og ritualer, samt dets og Ordenens historie og gjennom dette være et organ for kvalitetssikring i Ordenen.

2. Bistå direktoriene, Ordenens øvrige sentrale institusjoner og andre med undersøkelser i Ordenens arkiv, i litteraturen og med introduksjon overfor tilsvarende miljøer i utenlandske storloger, angående aktuelle spørsmål.

3. Godkjenne manuskripter og andre læringsmidler som publiseres, og av Ordenens bibliotek lånes ut og også tilbys bibliotekene i loger og broderforeninger.

4. Godkjenne jubileumsskrifter og andre publikasjoner som en loge eller broderforening ønsker å utgi offentlig.

5. På eget initiativ ta opp saker av frimurerisk interesse.

 

Har du et manuskript?

Nevnden er av Ordenens Stormester bemyndiget til å godkjenne mangfoldiggjøring av frimureriske skrifter herunder elektronisk baserte publikasjoner, jfr Den Norske Frimurerordens Alminnelige Lovers Annet Kapittel § 18.

Har du holdt en instruksjonstale eller foredrag som du mener bør bli tilgjengelig for brødre også utenfor din egen loge? Da oppfordres du til først å ta en innledende kontakt til .

Det vil da bli avtalt hvorledes du skal sende inn ditt materiale for å få det vurdert med sikte på godkjenning og eventuelt distribusjon gjennom Ordensbiblioteket til landets logebiblioteker.

Kanskje omhandler nettopp ditt manuskript et frimurerisk tema som er dårlig eller mangelfullt dekket i bibliotekenes utvalg i dag?

 

Aktuelle prosjekter i Nevnden

    • Nevnden vurderer til en hver tid nye manuskripter om frimureriske emner, med sikte på at de eventuelt skal mangfoldiggjøres og gjøres tilgjengelig i logenes biblioteker.

    • Det er nedsatt en egen arbeidsgruppe som gjennomgår Fundamentalkonstitusjonens bøker med sikte på justering i samsvar med de opprettinger i ritualene som nylig er gjennomført.

    • Det pågår for tiden et arbeid med å identifisere sentrale læreemner i de ulike grader i form av en egen læreplan.

Bodø Kapitel Broderforening markerte 14. april sin Høytidsdag, hvor ikke mindre enn 88 brødre deltok. Med andre ord et stort høytidsmøte, som ble gjennomført etter Br.foreningens IX.-grads rituale. Broderforeningen er nesten alltid godt besøkt, men denne gangen har vi grunn til å tro at aftenens spesielle gjestetaler, br. Nicolai Kiær Holter, må påta seg skylden for det ekstra store fremmøtet.

Br. Holter er Ordenens Storeducator, og Viceordf. i Kunnskaps- og opplæringsdirektoriet. Han har besøkt Bodø-logene flere ganger tidligere, bl.a. i forbindelse med direktoriets kurs og seminarer for embetsmennene.

Hans instruksjonstale omhandlet Frimurerringen og de symboler og forestillinger som knytter seg til denne. I tillegg var han av Ordf. Broder Rolf Schjem forespurt om å holde taffeltalen.

Såvel instruksjonstale som taffeltale formidlet fordypet innsikt i gradens og Ordenens innhold og verditenkning, med den betydning dette kan ha for både fellesskapet og den enkelte innenfor vårt frimureriske karakterdanningsprosjekt. Begge taler høstet meget god respons blant brødrene i Bodø.

Storeducator

Storeducator br. Nicolai Kiær Holter med Vik.Taler Rolf Schjesvold (i midten) og Ordf. broder Rolf Schjem (til h.) under feiringen av Høytidsdagen i Bodø Kap.br.forening.

 

I Bodø-logene feires alle høytidsdager med Bodø Frimurersangforening til stede. Koret, med sine nærmere 60 sangere, skaper glans og høytid ved mange anledninger, og det ble heller ikke denne gangen noe unntak i så måte. Blant de mange brødrene som deltok i Høytidsdagen, var det ikke mindre enn fire Riddere og Kommandører til stede, i tillegg til de mange inviterte embedsmenn og andre som sørger for at de mange administrative, praktiske og sosiale aktiviteter går sin daglige gang innen det store logefellesskapet i Bodø, som foruten Kap. Broderforeningen teller to Johannesloger, en Andreasloge og en Stewardsloge av 1. orden.

Det må også nevnes at en "gjeste-kantor" inngikk i høytidsfeiringen, idet organist br. Knut Helbekkmo, som er utvandret, men tidvis hjemvendt bodøværing, spilte til aftenens møte.

Bod_Frimurersangforening

Bodø Frimurersangforening skaper med sine nærmere 60 sangere glans og høytid ved mange anledninger, og det var heller ikke denne gangen noe unntak.

Bodø Kapitel Broderforening av IX. og X. grad holder to møter i hver grad pr. år etter br.forenings-ritualene. I tillegg gjennomføres det årlig, i regi av Tromsø Provincialloge, to recepsjonsmøter i hver av gradene, - hvor mange brødre fra Salten og den nordre del av Nordland får sin befordring til IX. og X. grad. Her stiller vår Broderforening med fullt oppsatt og godt øvet mannskap.

Denne meget aktive broderforeningen har ialt 342 medlemmer, i tillegg til sin Ordf.Mester, som er Provincialmester i Tromsø Prov.loge.

Gjennom mange år har Bodø Kap. Broderforening også gjort en stor innsats med å introdusere kapittel-frimureriet i logemiljøene i den nordre del av Nordland. Bl.a. har kontakten vært god med Narvik, som nå har fått sin egen Kap. Broderforening. Også på Sortland og i Svolvær har det vært holdt Br.foreningsmøter i VII. grad. Et slikt møte er også i år berammet i Svolvær den 26. august.

OKB Våpenskjold Opplandene Kapitel Broderforening stiftet 3. mars 1972.

Vi arbeider for tiden i VII og VIII grad. Ambulerer med møtene i Lillehammer, Gjøvik, Elverum.

På møtene har vi et eget åpningsrituale, et foredrag eller instruksjon på ca. 20-25 minutter og et avslutningsrituale.
Til våre foredrag søker vi å få tak i eksterne frimurerbrødre som kan gi oss opplevelser av en slik karakter at instruksjonene blir interessante.
For brødrene er antrekket mørk dress med prydelser, men uten skjødeskinn.
Møtene varer ca. 1 1/2 time, og det broderlige samvær avsluttes med brodermåltid og etterfølgende kaffe og varer til ca. kl. 22.00.

Møteprogram for 2016 - Møtene begynner kl. 18.30
På Lillehammer avholder OKB møter på torsdager som St. Olav
På Elverum avholder OKB møter på onsdager som St. Torleiv
På Gjøvik avholder OKB møter på tirsdager som Andreaslogen Oppland

Vårens møter i Opplandene Kapittel Broderforening:
Lillehammer, 14. januar, VII grad. Foredrag: SMS Karl Jens Holmen
Elverum, 10. februar, VIII grad. Foredrag:
Gjøvik, 1. mars, VII grad. Høytidsdag. Foredrag:

Høstens møter i Opplandene Kapittel Broderforening:
Lillehammer, 8. september, VIII grad. Foredrag:
Gjøvik, 25. oktober, VIII grad. Foredrag:
Elverum, 23. november, VII grad. Foredrag:

Møteadresser:
Elverum: Vestheimgt. 2
Gjøvik: Kirkegt. 10
Lillehammer: Mathiesensgt. 1

 

 

Alle loger i Den Norske Frimurerorden har en devise eller valgspråk. Loge nr. 25, St. Johanneslogen St.Olav til det Gyldne Kors har ” Per Crucem ad Lucem ". I norsk oversettelse betyr det: Med Korset mot Lyset.