Finansdirektoriet har ansvaret for Ordenens økonomiske forvaltning og fører tilsyn med de underlagte enheters økonomi. Direktoriet ledes av Ordenens Rentemester. Storprovisor er hans stedfortreder.

Kunnskaps- og opplæringsdirektoriet (KD) er et rådgivende organ for Ordenens Stormester, og skal gjennomføre oppgaver både når det gjelder forvaltning og formidling av frimurerisk kunnskap innenfor Den Norske Frimurerorden.

Direktoriets mandat er:

    • Å bistå landets loger, provincialloger og Ordenens direktorier i deres arbeid med planlegging, gjennomføring og oppfølging av tiltak innenfor kunnskapsforvaltning og kunnskapsformidling.

    • Å vurdere og utvikle Ordenens overordnede mål og strategi for kunnskapsforvaltning og kunnskapsformidling på alle plan i Ordenen, herunder å evaluere de til en hver tid iverksatte tiltak.

    • Å samordne og koordinere direktoriets underliggende enheter slik at arbeidet gir de best mulige resultater for Ordenen. 

 

Ordenens Stormester har besluttet at Den norske frimurerorden fra 1. januar 2009 skal ha et Ritual-og utstyrsdirektorium. Det nye direktoriet ledes av Ordenens Tilsynsmester og består forøvrig av Landslogens Storoppsynsmester, Storintroduktør, Storintendant og Storceremonimester og et antall skiftende medlemmer. Medlemmene er oppnevnt med tanke på en bredest mulig sammensetning med tanke på frimurerisk og yrkesmessig erfaring og kunnskap. Det er også tatt hensyn til geografisk spredning, idet alle de tre provinsene har sine representanter i direktoriet.

«Sannheten kom ikke naken inn i verden. Den kom i symboler og bilder»

Filips evangelium

frimurer-symboler-vinduPå forskjellige måter og i forskjellige sammenhenger snakker vi om at «vår læremåte legger vekt på å benytte symboler» at «frimureriet er fullstappet av symbolikk» eller at det å være frimurer først og fremst innebærer å «bevege seg og å leve i en symbolverden». Men hva mener vi egentlig med begrepet «symbol»? Denne lille artikkelen er et forsøk på å gi et svar på dette spørsmålet.

Symboler er gjenstander, handlinger eller ord som er flertydige. Symboler kan altså være mange ting. Brennende stearinlys er kanskje et av de mest brukte symbolene i vår kulturkrets. Det appellerer til følelser som i en del sammenhenger, men ikke alle, kan ha en nærmest religiøs karakter. I andre sammenhenger, noe avhengig av omstendighetene, kan det være et signal om «kos», spesielt sammen med rødvin, mener mange. Et «v-tegn», dannet av pekefinger og langfinger som står for «victory», altså seier, kan bli brukt propagandistisk som uttrykk for optimisme eller seiersvilje, men en langfinger rettet oppad betyr noe helt annet. Et ord som for eksempel «lys», består ganske enkelt av tre bokstaver. Men disse tre bokstavene etter hverandre har en mening som peker ut over seg selv: Det er det motsatte av mørke, men ikke bare det: I den kristne kulturkretsen og for oss frimurere står disse tre bokstavene som et symbol for det gode, eller kanskje som et samleuttrykk for alt det positive og etterstrebelsesverdige i livet. Et symbol er noe som står for noe annet enn seg selv Det peker alltid mot noe annet. Dersom det ikke gjør det, er det ikke et symbol.

Stamhusets bibliotek i N. Vollgt. 19 i Oslo er det største og mest velutstyrte av de norske logebiblioteker. Antall bind er ca. 10.000.

Biblioteket betjener normalt bare frimurere. Men ettersom samlingene også inneholder ikke-gradert litteratur om frimureri som ofte er vanskelig tilgjengelig i andre biblioteker, vil det i spesielle tilfelle være mulig å kunne låne materiale også for ikke-frimurere.

Henvendelse skjer til Overbibliotekar Svein Eikanger Klungseth - , tlf. 22 47 95 05 eller 940 06 740.

Stamhusets bibliotek har følgende åpningstider:
Mandag, onsdag, torsdag kl 12.00 - 14.00.
Mandag, onsdag, torsdag og fredag kl 17.00 – 18.30.

Opplysningene er sendt direkte til oss. Endringen er også sendt i kopi til din moderloge.

Med hilsen

Matrikkelkontoret.

Takk for din henvendelse.

Vi tar kontakt med deg så snart som mulig for videre behandling av din anmodning om å bli medlem av Den Norske Frimurerorden.

Her finner du kilder og områder for fordypning innen området omsorg.

Hvordan kan vi hjelpe et menneske i sorg? 
Det er mange som kan bidra til å hjelpe et menneske i sorg. Dette gjelder først og fremst de nærmeste. Alle som har et forhold til avdøde, kan være til hjelp ved å trøste og støtte, og ved at de som har en mer robust personlighet hjelper dem som lettere faller sammen.

Å miste en av våre nærmeste hører til de største påkjenninger vi kan oppleve som menneske. Det er liten trøst for oss å vite at alle mennesker i løpet av livet utsettes for denne type påkjenning. Umiddelbart etter et slikt tap, er det naturlig at livet fortoner seg trist og trøstesløst, og at det tilsynelatende har mistet sin mening.