Som utgangspunkt for dette avsnitt kan vi si med Albert Schweitzer; "Ærefrykt for livet", og være oppmerksomme på at behandling, pleie og omsorg kan bygge bro fra.
Eldre er ikke en ensartet gruppe. Gamle mennesker er like forskjellige som yngre og må behandles som den personlighet vedkommende er, alltid med respekt, vennlighet og ærbødighet.
- Frimureriet har vært gjennom en rivende utvikling, nå skal vi legge vekt på vedlikehold før videre vekst, sa den nye stormesteren, Ivar Anstein Skar, i sin tiltredelsestale.
Til høyre den nye stormesteren i Den Norske Frimurerorden, Ivar A. Skar, til venstre avtroppende stormester Magne Frode Nygaard. Bildet er hentet fra et tidligere møte. Foto:Terje Helsingeng. - Medlemstallet har vært gjenstand for en formidabel akselerasjon i antall medlemmer de seneste årene. I dag er vi i overkant av 18.000 medlemmer og det blir en viktig oppgave for meg som stormester å konsolidere stillingen, sa han.
- Hva går frimureriet ut på, Stormester Syver Hagen?
- Følgende tre elementer er viktigst: Personlighetsutvikling på kristent grunnlag. Broderskapet. Menneskekjærlighet; det å bry seg om.
- Det skal være et mål å opprettholde og videreutvikle en atmosfære i logene som begeistrer og inspirerer brødrene til å praktisere omsorg, omtanke og kjærlighet i dagliglivet. Vi må påta oss den forpliktelse vårt medlemskap innebærer, nemlig ved vårt eksempel i handling å la andre få respekt for frimureriet. I sin essens er dette Magne Frode Nygaards programerklæring ved installasjonen som Ordenens Stormester.
Mistenkeliggjøring av frimurerne avdekker manglende kunnskap om Frimurerlosjens kulturelle betydning og humanitære arbeid gjennom århundrer.
Grunnstenen til Den Norske Frimurerordens Stamhus ble nedlagt på provinsiallogens høytidsdag, den 22. september 1890, av kong Oscar II, stormester i Svenska Frimurareorden, som det norske frimureriet den gang hørte inn under.
I dagens språkbruk kan det være noe negativt og uvant ved ordet "ritualer". I frimurerisk forstand er et rituale å forstå som et program, et fast opplegg, kall det gjerne en "kjøreplan" - som følges på hvert eneste møte.
Vi oppfatter ikke frimureriet som hemmelig, men det er lukket for utenforstående. En virksomhet som åpent offentliggjør sine lover, sin virksomhet, hvor og når det er møter, samt hvem som er medlemmer kan ikke betegnes som hemmelig.
Vel 19.000 menn er med i Den Norske Frimurerorden som medlemmer i en av landets 63 St. Johannesloger (pr 2011). Dette er loger som arbeider i de tre første grader, benevnt henholdsvis lærling, svenn/medbroder og mester.